Ini Punca Sebenar Kenapa IMAMS Dibatalkan Sehari Selepas Rasmi ..

PETALING JAYA: Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Tan Sri Nazri Aziz berkata sistem menguruskan visa umrah dibatalkan kerana bukan itu yang beliau mahukan.

Beliau berkata seseorang di kementeriannya salah faham hasrat dan apa yang beliau mahu laksanakan.

Nazri, yang dalam rangka lawatan kerja ke Jerman, mengulas mengenai Sistem Pemantauan Manasik Bersepadu (IMAMS) yang dibatalkan sehari selepas pelaksanaannya.

Beliau mengarahkan pelaksanaan sistem itu dibatalkan bagi mengelak kekeliruan.

Ketua Setiausaha Datuk Rashidi Hasbullah memberitahu Astro Awani keputusan membatalkan IMAMS selepas mengambil kira aduan orang ramai dan pihak berkaitan dengan industri.

IMAMS merupakan akses rasmi tunggal permohonan visa umrah untuk diproses kedutaan Arab Saudi, dengan tujuan membanteras aktiviti penipuan pakej umrah.

Melalui sistem itu, jemaah akan dikenakan tambahan RM90.10 yang meliputi bayaran RM5.10 dikenakan untuk Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), RM40 bagi insurans dan RM45 bagi sistem yang digunakan IMAMS.

Nazri berkata pelaksanaan IMAMS bukan seperti sistem yang beliau mahukan dan atas sebab itu ia dibatalkan.

“Saya beritahu Parlimen semasa penggulungan bajet bahawa fi untuk sistem itu sepatutnya RM40, termasuk pemprosesan dan insurans, bukan RM40,” katanya.

“Di samping itu, sistem itu bukan wajib. Ia sepatutnya sebagai pilihan kerana IMAMS dijalankan melalui sebuah syarikat swasta, bukan kerajaan.

“Oleh itu, mereka yang mahu menggunakan IMAMS perlu bayar RM40 dan mereka yang tidak menggunakan sistem itu tidak perlu bayar.”

Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Mas Ermieyati Samsudin dilapor memperkenalkan sistem itu semalam untuk memguruskan jemaah umrah dengan lebih baik, mengukuhkan sistem kawal selia dan membanteras aktiviti penipuan.

Majlis Kawal Selia Umrah mensyaratkan semua 65 syarikat pengendali umrah berlesen dan berstatus muasassah wajib mengguna pakai sistem itu.

“Kenyataan semalam tidak betul,” kata Nazri. “Saya sekarang berada di Jerman, jadi untuk elakkan kekeliruan saya beritahu mereka batal semuanya.”

Sistem IMAMS dibatalkan sehari selepas dilaksanakan semalam, susulan bantahan daripada pemain industri, pembangkang dan parti kerajaan sendiri.

SUMBER : http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2017/12/16/imams-dibatalkan-kerana-pegawai-kementerian-salah-faham-kata-nazri/

Komen Perdana Menteri Najib Razak ..

Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan pembatalan pelaksanaan Sistem Pemantauan Manasik Bersepadu (IMAMS) bagi permohonan visa umrah sebagai tindakan tepat.

“Saya tidak bersetuju sistem IMAMS dikenakan untuk urusan visa umrah. Pengumuman ia dibatalkan adalah sangat tepat,” kata perdana menteri menerusi akaun Twitter.

Pembatalan IMAMS diumumkan Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Mas Ermieyati Samsudin hari ini.

Susulan pembatalan sistem IMAMS, Mas Ermieyati berkata kerajaan akan mencari kaedah baharu yang lebih berkesan bagi menangani penipuan pakej umrah.

Dalam sidang media semalam, Mas Ermieyati memberitahu pelaksanaan IMAMS, yang merupakan akses rasmi tunggal permohonan visa umrah untuk diproses Kedutaan Arab Saudi di Malaysia, bertujuan menutup ruang penipuan pakej umrah di negara ini.

Antara lain, IMAMS mengenakan caj tertentu yang menimbulkan pelbagai reaksi masyarakat kerana dilihat akan mengakibatkan penambahan kos bagi mengerjakan umrah.

SUMBER : http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2017/12/16/najib-pembatalan-imams-tindakan-tepat/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *