Inspirasi Dari Titian Cinta, Lelaki Tembak Mati Suami Skandalnya

Selalunya kita mendengar kanak-kanak atau remaja belasan tahun yang cenderung untuk terpengaruh dengan apa yang mereka tonton di kaca TV.

Tidak kiralah aksi ganas ahli gusti atau lagak ngeri terjun bangunan meniru gaya adiwira Superman. Namun di Rompin, Pahang, lain pula ceritanya.

Seorang lelaki menembak mati suami kekasihnya menggunakan senapang patah buatan sendiri dalam kejadian pada 24 Oktober lalu itu. Paling mengejutkan, tindakannya itu terinspirasi dari novel Titian Cinta yang kini diadaptasi ke drama lakonan Zul Ariffin dan Farah Nabilah yang hangat diperkatakan di media sosial sebelum ini.

Terpengaruh Novel Titian Cinta, Lelaki Tembak Mati Suami Kekasih Gelap

Bukti cinta kepada isteri mangsa

Terpengaruh Novel Titian Cinta, Lelaki Tembak Mati Suami Kekasih Gelap

Suspek mengakui kisahnya sama dengan novel cinta berkenaan. Ketika ditahan novel ada dibawa bersamanya.

Suspek menembak mangsa dikenali sebagai Zubir dari jarah 5 meter untuk membuktikan cintanya kepada isteri mangsa. Menurut Ketua Polis Daerah Rompin, Deputi Superintendan Azli Mohd Noor, mangsa dan isterinya adalah pasangan warga Indonesia yang sudah 2 tahun berkahwin namun sedang mengalami keretakan rumah tangga.

Siasatan mendapati suspek dan isteri mangsa sudah menjalinkan hubungan sulit selama 4 bulan. Namun tindakan Zubir memujuk isterinya dan mahu membawa pulang si isteri ke Acheh membuatkan suspek berang.

Suspek kemudian berjumpa dengan mangsa di sebuah premis mencuci kenderaan di Felda Keratong 2 bersama senapang buatan sendiri.

Sumber: ohbulan.com

SINOPSIS TITIAN CINTA

Pelakon Titian Cinta

Aisy dan Danial berkawan sejak mereka tinggal di kampung lagi sementara Aisy dan Sofea pula telah menjadi kawan baik di kolej. Danial amat meminati Sofea sehingga dia sanggup membuat apa-apa sahaja yang Sofea inginkan, walaubagaimanapun Danial bukanlah ciri lelaki yang dicari Sofea. Sementara itu, Sofea cuba memenangi hati Harris dengan bantuan ibu Harris, Puan Sri Nora. Danial yang cemburu mengambil keputusan untuk menculik Sofea. Namun sebaliknya, Aisy yang diculik. Aisy berjaya melepas diri dan terserempak dengan Ryan meminta pertolongan.

Hubungan Ryan dan Aisy menjadi lebih rapat selepas insiden tersebut dan Ryan telah melamar Aisy untuk menjadi tunangnya. Sofea mula cemburu dengan hubungan mereka berdua. Dia menganggap bahawa dirinya lebih bagus daripada Aisy selama ini. Pada suatu hari, Aisy telah mendapat berita bahawa tunangnya itu telah ditangkap khalwat dengan Sofea, Aisy tergamam.

Hati Aisy hancur berkecai. Harris telah memutuskan pertunangannya dengan Sofia. Aisy juga membuat keputusan yang sama. Hajah Mariam amat bimbang dengan emosi Aisy dan memaklumkan bahawa cucunya Harris akan dikahwinkan dengan Aisy.

…..

Kisah percintaan antara Rahadatul Aisy (Farah Nabilah) dan Umayr Harris (Zul Ariffin). Aisy pulang ke tanah air setelah empat tahun berada di kota London. Kepulangan Aisy memang ditunggu-tunggu oleh Harris. Disebabkan hatinya dikaburi oleh perasaan cemburu, Harris sanggup menghina dan menghalau isterinya sendiri pada empat tahun yang lalu. Dia menyesal dengan tindakannya akibat mempercayai fitnah serta hasutan Sofea (Tisha Shamsir), dan ingin menebus segala kesalahannya.

Aisy yang menyangkakan dirinya sudah dicerai, terkejut dengan perubahan suaminya yang dahulu bersifat panas baran, kini sangat penyayang. Harris sabar dengan karenah dan sikap Aisy terhadapnya. Dia juga langsung tidak berputus asa untuk memikat semula hati isterinya yang telah dilukai. Pelbagai perkara telah dilakukan oleh Harris untuk melembutkan hati isterinya itu.

Lama-kelamaan, hubungan antara Harris dan Aisy bertambah pulih. Aisy juga dapat menerima kembali suaminya itu. Dia menganggap jodohnya bersama Harris masih kuat lagi. Namun, apa yang tidak diketahui Aisy ialah sifat cemburu Harris sebenarnya masih belum hilang.

Tatkala saat bahagia muncul kembali, dugaan baru melanda rumahtangga pasangan ini sekali lagi. Kemunculan Rayyan (Daler Yusuf) iaitu bekas tunang Aisy yang pernah ditangkap khalwat dengan Sofea, mengubah kembali perangai Harris kepada asal. Sifat cemburunya juga semakin menjadi-jadi. Sofea pula berdendam dengan Aisy kerana mengahwini bekas tunangnya iaitu Harris. Dia ingin memporak-perandakan rumahtangga Aisy dan Harris agar mereka berdua bercerai.

Kredit: myinfotaip dot com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *