Siapa Penembak Yang Membunuh 50 orang dan 406 cedera .. FBI Mendedahkan Perkara Sebenar!

Las Vegas: Polis semalam menemui sejumlah besar senjata dan bahan letupan di dalam bilik hotel serta rumah penyerang yang didakwa membunuh sekurang-kurangnya 59 orang dan mencederakan 527 yang lain pada kejadian tembakan besar-besaran paling dahsyat dalam sejarah Amerika Syarikat (AS).

Pada masa sama, pegawai AS masih menyiasat dakwaan kumpulan militan Daish bahawa Stephen Craig Paddock, 64, melaksanakan serangan di Las Vegas Strip, Ahad lalu itu bagi pihak kumpulan berkenaan.

Menurut polis, Paddock, seorang akauntan bersara tanpa rekod jenayah, memecahkan cermin tingkap bilik hotel di tingkat 32, sejurus selepas jam 10 malam dan melepaskan tembakan menggunakan senjata api automatik ke arah ribuan orang yang menghadiri konsert muzik country di bawah.

Penyiasat menemui sekurang-kurangnya 16 senjata termasuk senapang dalam bilik Paddock di Hotel Mandalay Bay dan 18 senjata api lain bersama bahan letupan di rumahnya.

Penyanyi muzik country, Jason Aldean yang sedang membuat persembahan bergegas lari ke belakang pentas apabila tembakan bermula, manakala pengunjung yang panik bertempiaran lari mencari perlindungan selepas dihujani tembakan dari atas.

“Kami nampak orang bergelimpangan. Kami tidak tahu sama ada mereka terjatuh atau ditembak,” kata Ralph Rodriguez, perunding IT dari Pomona Valley, berhampiran Los Angeles, yang menghadiri konsert itu bersama rakannya.


DUA wanita menyalakan lilin di kawasan dijadikan tempat peringatan di Las Vegas Strip. FOTO Reuters

Daish mendakwa Paddock antara ‘askarnya,’ namun, Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) tidak menemui sebarang kaitan seumpama itu setakat ini dan menyifatkannya sebagai seorang yang mengalami masalah jiwa.

“Kami tidak menemui sebarang manifesto atau apa-apapun yang dapat menjelaskan perbuatannya. Dia bertindak sendiri dan kejadian ini sukar dielak kerana kita tidak dapat menjangka pemikiran seorang psikopat,” katanya.

Polis berkata, Paddock membunuh dirinya sebelum pasukan Khas Senjata dan Taktik (SWAT) menyerbu bilik hotelnya yang menghadap ke lokasi konsert itu diadakan.

Menurut Syerif Joseph Lombardo, seorang pengawal keselamatan ditembak di kaki apabila mereka menyerbu masuk ke dalam bilik yang dihuni Paddock sejak 28 September lalu.

Pencarian di rumah Paddock di Mesquite, Nevada, 130 kilometer dari Las Vegas menemui simpanan senjata api serta peluru, selain bahan letupan dikenali sebagai tannerit termasuk ammonium nitrat, sejenis baja, di dalam kenderaannya.

Maut ditembak dari aras 32 [VIDEO]

SEKURANG-KURANGNYA 50 orang maut dan 406 cedera selepas lelaki bersenjata melepaskan tembakan dari bilik hotel di tingkat 32 ke arah kira-kira 22,000 pengunjung festival muzik country di Las Vegas.

Jumlah kematian itu yang mungkin meningkat menjadikannya serangan tembakan paling buruk dalam sejarah Amerika Syarikat (AS), menjangkaui pembunuhan 49 orang di kelab malam di Orlando, tahun lalu.

Ribuan yang orang panik bertempiaran menyelamatkan diri termasuk saling merempuh dalam pada anggota keselamatan bergegas mengesan penyerang berkenaan.

Lelaki itu ditemui mati di dalam bilik hotelnya, dipercayai kerana membunuh diri.

Polis turut menemui sejumlah senapang di dalam bilik berkenaan.

Polis mengenal pasti penembak berkenaan sebagai penduduk tempatan, Stephen Paddock, 64, tetapi tidak menyatakan motifnya selain percaya dia bertindak sendirian tanpa sebarang kaitan dengan kumpulan militan, kata Syerif Daerah Clark, Joseph Lombardo.

Lombardo turut menafikan khabar angin mengenai kejadian tembakan lain atau letupan seperti bom kereta di kawasan itu.

Sehingga waktu Subuh (waktu tempatan), polis masih mencari orang yang bersembunyi ketika tembakan dilepaskan.

Sementara itu, Presiden Donald Trump mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa.

“Simpati dan takziah saya untuk keluarga mangsa tembakan yang dahsyat ini.

“Moga tuhan merahmati anda” katanya di Twitter.

Las Vegas adalah bandar peranginan utama terkenal dengan perjudian, beli-belah dan hiburan waktu malam, yang penuh dengan orang ramai ketika kejadian jam 10 malam (waktu tempatan) itu.

Kejadian tembakan berkenaan berlaku di luar Mandalay Bay Resort dan Kasino di Nevada pada malam terakhir festival tiga hari Route 91 Harvest, acara laris yang dihadiri ribuan orang serta menampilkan artis terkenal dalam muzik country.

Media Amerika Syarikat termasuk Fox News, melaporkan penyanyi Jason Aldean sedang melakukan persembahan ketika tembakan berlaku, tetapi sempat keluar dari pentas dengan selamat.

CNN melaporkan semua artis yang hadir pada acara itu juga selamat.

Sementara itu, Lombardo berkata, tembakan itu datang dari tingkat 32 Hotel Mandalay Bay, manakala penyerang berkenaan ditemui mati selepas biliknya diserbu polis.

Polis berkata, tiada maklumat yang menunjukkan motif tembakan.

Kejadian berkenaan sekali gus mengingatkan pada kejadian tembakan besar-besaran yang berlaku di konsert rock di Paris pada November 2015 yang mengorbankan 89 orang, sebahagian daripada beberapa siri serangan oleh kumpulan militan.

Saksi yang hanya mahu dikenali sebagai Christine berkata, dia dan suaminya membawa dua mangsa tembak ke dua hospital secara berasingan.

“Tembakan dilepaskan secara berterusan. Semua orang menjerit supaya kami semua lari,” katanya.

Keluarga suspek yang terkejut mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa.

“Kami tidak tahu (apa-apa) dan sangat keliru serta terkejut,” kata abangnya Eric.

Lapangan Terbang Antarabangsa McCarran yang terletak tidak jauh dari lokasi berkenaan turut berkata di Twitter, ia terpaksa menghentikan penerbangan untuk seketika disebabkan kejadian berkenaan sebelum disambung semula beberapa jam kemudian.

Sumber: HMETRO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *